Over

Gidsen Pijpelheide

Gidsen-logo

Al meer dan 50 jaar bestaat Gidsen Sint-Gertrudis in Pijpelheide. Voor de gemakkelijkheid noemen we ons dan ook: Gidsen Pijpelheide. Wij zijn een echte scoutsgroep, maar dan gewoon voor meisjes. Net zoals andere erkende scoutsgroepen behoren wij tot Scouts en Gidsen Vlaanderen, onze overkoepelende organisatie. U kan ons vinden op een boogscheut van het dorp, in Dophei 1A. Ons recent gebouwd lokaal bevindt zich heel rustig gelegen naast het gemeentelijk speeltuintje en aan een heel groot speelterrein. Aan de overkant van het straat vindt u het voetbalterrein van KSK-Heist-Ladies.

Onze takken (a.k.a. leeftijdsgroepen)

Kabouters

Wie tussen 8 en 11 jaar is, kan

meespelen met de kabouters. Het is typisch voor kabouters dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen ruimte en kansen om dingen uit te proberen en van elkaar te leren. De werking wordt ingekleed met verhalen en fantasie.

 

Ze houden van kampen bouwen, zich verkleden, geheimtaal, mysteries ontrafelen, kattewkaad, valsspelen en vrij spel.

Jonggidsen

Jonggidsen zijn jonge gidsen van 11 tot 13 jaar. Ze zijn niet bang van een beetje avontuur en om reeds zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo houden ze ervan: op tocht te gaan met een zelf-gesjord vlot, hun eigen potje te koken op een houtvuur, te slapen in patrouilletenten, zich uitleven tijdens grote bosspelen, op 2-daagse te gaan met de rugzak,...

 

Ze leren samenwerken, verkennen en ondernemen, engagement tonen, samen overleggen en zich voor anderen in te zetten. Zo ontdekken ze stilaan wat scouting echt inhoudt, ze zeggen hun belofte met trots en leren dat scouting ook niet stopt wanneer de vergadering afgelopen is ..

Gidsen

Bij de gidsen (14 - 17 jaar) is er ruimte voor grotere projecten. Met de groep een snuifje avontuur realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar. Vanuit eigen interesses op zoek gaan naar zichzelf tussen soortgenoten. Dit door typische activiteiten of door een experiment waaraan gidsen in kleine groepjes mee voorbereiden.

 

Naarmate de leden ouder worden, wordt de eigen inbreng steeds belangrijker, dus zeker bij deze tak gaat en staat de kwaliteit van de activiteiten door de inbreng van de gidsen. Ze krijgen stilaan meer verantwoordelijkheid en mogen vergaderingen voorbereiden voor de andere takken als initatie op het leidingsschap.

Kinderen van het eerste en het tweede leerjaar zijn ook welkom op de scouts! Om deze deugenieten te ontvangen werken we samen met de jongensscouts van Pijpelheide. Bij hun kan u de groep "Kapoenen" terugvinden. De leidingsploeg bestaat uit een samenwerking van jongens- en meisjesleiding, want net zoals die leidingsploeg bestaat de tak uit jongens én meisjes van het eerste en tweede leerjaar.

De jongensscouts kan u vinden in de Negenbunders 3 te Pijpelheide.

Onze werking

Op de scouts is iedereen welkom! Voor de jongste speelvogels werken wij samen met de jongensscouts van Pijpelheide. Het gaat hier om meisjes én jongens van het eerste en tweede leerjaar. Voor leeftijdsgroepen vanaf het derde leerjaar splitsen wij de jongens en de meisjes op tussen de Scouts Pijpelheide en de Gidsen Pijpelheide. Wij zijn erop voorzien om onze leden een fantastische scoutsbeleving te bezorgen tot en met het 5de middelbaar. Gelukkig stopt het daarna niet! Enthouiaste leden kunnen zonder problemen doorgroeien naar de leiding. Na een leidingscarrière nog steeds gebeten door de scouts-mircobe? Dan kan u de werking ondersteunen als los-lid. Deze bende losse leden is in onze scouts niet weg te denken. Zij vormen samen met de leiding het kloppend hart van onze organisatie en zorgen voor ons voortbestaan.

Copyright © All Rights Reserved